Nieuws

25 september 2018

Armoede in Haagse wijken zeer hoog (bron AD/HC)

In sommige straten in de Haagse wijken Bouwlust en Vrederust is de armoede zo erg dat 85 procent van de huishoudens flinke betalingsachterstanden hebben. Dat blijkt uit cijfers van incassobureaus.

Het lijkt om behoorlijke schulden te gaan. De bewoners hebben ze bij minstens drie bedrijven en de achterstand is al zeker drie maanden opgelopen. Dat betekent dat ze, volgens de gemeente, ‘zeer waarschijnlijk een echt schuldenprobleem hebben’.

Deze cijfers komen bovenop het al bekende gegeven dat zo’n 11.000 huishoudens in deze twee wijken en in Morgenstond en Loosduinen van een minimum inkomen moeten rondkomen.

De gemeente is na deze alarmerende cijfers bezig om fikse maatregelen te nemen om het schuldenprobleem aan te pakken. Gebeurt dat niet, stelt een woordvoerder, dan stapelen in razend tempo de problemen zich op.
 

Zo is het inkomen dat overblijft nadat zij het incassobureau hebben betaald, vaak niet meer voldoende voor andere uitgaven zoals een winterjas of onverwachte medische uitgaven, met als gevolg nieuwe betalingsachterstanden.

,,Schuldproblemen zijn ook vaak de oorzaak van veel andere problemen’’, stelt wethouder Bert van Alphen. ,,Het veroorzaakt enorme, alles verlammende stress. Slecht slapen, niet meer op het werk verschijnen, schooluitval, agressie, vluchtgedrag. In elk geval zien we vaak dat het leidt tot het niet meer openen van enveloppen, waardoor nieuwe rekeningen ook niet meer betaald worden. Een negatieve spiraal, waar het steeds moeilijker is uit te komen, zonder hulp.”

Om het schuldenprobleem aan te pakken is er onlangs in wijkcentrum?Bouwlust een helpdesk geldzaken geopend. Hier kunnen mensen heel laagdrempelig aankloppen voor hulp bij het in kaart brengen van het probleem. Ook werkt de gemeente in Schuldenlab070 met andere partijen, zoals het waterbedrijf, aan oplossingen zoals begeleidingstracjecten en collectieve afbetalingsregelingen.


(bron AD/HC 22 sept 2018, Jorina Haspels)